Koliko vremena sa igricama je previše?

Mnogi roditelji postavljaju pitanje „Gde povući crtu?“, i sasvim je razumno da se roditelji brinu da njihova deca provode vreme na najkvalitetniji mogući način. Ali kada se radi o slobodnom vremenu dece, koliko kontrole bi roditelji zapravo trebalo da imaju, a koliko treba to prepustiti deci?

Svaki roditelj za sebe

Kao što uvek naglašavam u Roditelji Gejmera, ovaj program ne postoji da bi rekao roditeljima koji je pravi način da vaspitaju decu, već da pomogne roditeljima čija deca igraju video igre da taj svet razumeju i preko toga se povežu sa svojom decom.
U tom duhu, smatram da svaki roditelj ima pravo da odluči na koji način želi da odgaja svoju decu: uz pomoć tehnologije, potpuno bez tehnologije, donekle izloženi tehnologiji ili na neki potpuno drugačiji način.

Detetovo slobodno vreme

Prečesto oko sebe možemo videti roditelje koji upravljaju svim raspoloživim vremenom deteta, zato što sami roditelji žele da se njihovo dete bavi određenim aktivnostima, bez previše obzira na želje deteta. Ali to stvara negativan odnos između roditelja i deteta i, možda još bitnije, oduzima detetu priliku da nauči da upravlja samo svojim vremenom. Ako je roditelj ili staratelj od malih nogu uključen u detetovo vaspitanje i ako je dete naučeno da su obaveze nešto što se prosto mora ispunjavati, onda bi, kada postanu nešto stariji, trebalo da mogu sami da odlučuju o tome kako raspodeljuju svoje vreme.

Ali, kao roditelji, imamo odgovornost da se pobrinemo za to da naša deca ne skrenu sa puta i ne zaborave svoje vrednosti. Upravo zato je sasvim u redu da, u slučaju da dete ne ispunjava svoje obaveze ili ne brine o svom zdravlju, roditelj učini nešto po tom pitanju.

I? Koliko vremena je previše?

Previše vremena sa video igrama je u onom momentu kada dete počne da zapostavlja svoje obaveze ili svoje zdravlje, ili kada prestane da igra iz zadovoljstva, već iz kompulsije. Vi imate pravo da svom detetu ograničite vreme za kompjuterom, ili da postavite uslove kao što su „bez kompjutera dok se ne završi domaći“ i „video igre mogu samo posle večere i pre spavanja“, ali ako su oni odgovorni sa svojim obavezama i vremenom, ne bi trebalo da im ograničavate ono što žele da rade, samo zato što biste Vi voleli da se oni bave nečim drugim.

Voditi sopstvenim primerom

Ne možemo od dece da očekujemo da ne provode vreme ispred računara, ako mi svo svoje vreme provodim ispred računara, telefona ili televizora. Pozovite ih da zajedno izađete u park, odete u vožnju biciklom ili igrate društvene igre.

3 мишљења на “Koliko vremena sa igricama je previše?

  1. Moj sin ima 17 godina i provodi dosta vremena za compom ili telefonom, a sve se vrti oko igrica. Igra ih ili gleda video snimke drugih igrača. Uglavnom je u svakoj oprobanoj igrici dobar. Ranije je igrao Lol, a sada Osu i tu je na 2. mestu na Balkanu (u paru) i drugo mesto u Srbiji pojedinačno. Kada ide u školu (gimnazija) obavlja samo osnovne obaveze i ima dobar uspeh. Dakle, igra igrice, ali ga informatički sistem ne zanima. Osim toga, nije društven, osim kad komunicira preko interneta, a sve vezano za igrice. Neke osobe poznaje lično, iako se sa njima ne druži privatno, a neke osobe su mu poznate samo virtuelno. Često ga čujem kako se smeje sa njima. Inače nije aktivan na popularnim društvenim mrežama.
    Ipak, zabrinuta sam, jer ništa ga drugo ne zanima i ako nema interneta, što je retko, on nema pojma šta da radi. Ja ga delimično razumem u tim potrebama, ali postavljam druge zahteve, pri čemu dolazimo obavezno u sukob i stalno mi kontrira, baš onako pubertetski Za sada pristaje samo da prošeta oko 1 sat i to ako ne ide u školu.
    Imate li savet za mene? Može li se njegova aktivnost i interesovanje sutradan unovčiti?
    Hvala unapred
    Srdačan pozdrav.

    Свиђа ми се

    1. Poštovana Milena,
      Kao prvo, moram da vas pohvalim na interesovanju za hobi Vašeg sina! Očigledno ste veoma posvećeni, i ulažete trud da razumete video igre.
      Naravno da razumem Vašu brigu. Imati samo jedno interesovanje (pogotovo jedno kojem se daje prednost ispred svih obaveza, da ne spominjemo zdravlja) može da bude veoma ograničavajuće. Da Vam prvo odgovorim na pitanje: Sasvim je moguće zarađivati od gejminga, ili tako što će profesionalno igrati za neki tim, ili tako što će praviti videe ili strimovati dok igra i deliti savete drugima koji bi da se poboljšaju u igri. Takođe postoji opcija industrije, u smislu pravljenja video igara, u okviru koje može da se opredeli za neko tehničko (npr. programiranje) ili kreativno (npr. umetnost ili gejm dizajn) zanimanje.
      Ako se brinete da iza njegove posvećenosti digitalnom svetu postoji neki dublji problem, preporučujem van da popričate (ili da pustite njega da poptiča) sa psihologom koji će moći da odredi šta je posredi. Držite na umu da postoji i mogućnost da prosto u gejming zajednici nalazi ljude slične sebi koji mu najviše odgovaraju.
      Što se tiče fizičke aktivnosti, koju je veoma važno da ne zanemarimo, da li ste razmišljali da mu pomudite neki sport ili aktivnost koja ima veze sa svetom igara koje voli (borilačke veštine, LARP, steličarstvo…)? To ga može zainteresovati kao način prenošenja sveta igrica u stvarnost. Sigurno će biti više zainteresovan ako to bude aktivnost koju može da radi sa ostatkom svog društva (LARP je možda ovde jedna od dobrih opcija, zato što on sam ima potpunu kontrolu nad time šta i kada može da radi).
      Što se tiče sukoba, Vi naravno imate puno pravo da od njega tražite da završava svoje obaveze, i kao što ste i sami primetili, to je klasično pubertetsko ponašanje. Možda biste mogli da probate da uradite gejmifikaciju obaveza, tj. da napravite od svih obaveza igru, sistem poena koji se dobija i neke nagrade za te poene (naravno, prikladno godinama – ne želimo da se on oseća kao dete!).
      Nadam se da će Vam neki od ovih saveta značiti.
      Topli pozdrav!

      Свиђа ми се

      1. Poštovana Milice,
        Hvala vam na odgovoru i na idejama. Počeću sa poenima, zvuči odlično, a probaću da ga privolim na jedan od ovih netipičnih sportova. Baš ste mi pomogli.
        Srdačan pozdrav!

        Свиђа ми се

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.