Da li je Vaše dete zavisno od video igara?

U januaru 2018. godine, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da će se u najnovijoj reviziji liste poremećaja naći i takozvani gejming poremećaj – zavisnost od video igara. Ovo je mnoge roditelje zabrinulo i diglo na noge, ali da li ima razloga za brigu, šta je zapravo gejming poremećaj i šta nam donosi ova novost?

Šta je zavisnost od gejminga?

SZO definiše ovaj poremećaj kao nemogućnost kontrolisanja igranja video igara, davanje prioriteta igrama preko svega drugog do granice da gejming preuzima sva druga interesovanja i aktivnosti, kao i eskalacija gejminga uprkos negativnim posledicama. Svi ovi simptomi bi trebalo da se pojavljuju najmanje godinu dana da bi nekome bila postavljena dijagnoza.
Kao što uvek kažemo u Roditeljima Gejmera, pravo je svakog roditelja da odredi koliko će dozvoliti svom detetu da (ne) igra video igre. Prateći definiciju SZO, i objektivno posmatrajući situaciju, ako dete ima druge zanimacije, aktivnosti, ako se dovoljno kreće i ispunjava svoje obaveze, nijedna količina igranja igara ih ne svrstava u „zavisnike“.

Kako da znate da li Vaše dete zavisno?

Kao prvo, situaciji morate pristupiti objektivno, koliko god to bilo teško kada se radi o Vašem detetu. Prvo i osnovno pitanje koje treba da postavite sebi je da li Vaše dete zapravo provodi previše vremena igrajući video igre, ili biste prosto Vi želeli da oni to vreme provode drugačije. Da li bi, ako bi oni toliko vremena provodili ispred televizora, ili igrajući fudbal sa drugarima, to takođe bio problem? Mnogi će reći da igranje fudbala i igranje video igara ne može da se poredi, i toga ćemo se dotaći za koji pasus, ali u ovom trenutku pričamo isključivo o količini vremena koju provode radeći određenu aktivnost.

Naredno, treba da se pitate da li Vaše dete ispunjava sve svoje obaveze. Da li redovno idu u školu i rade domaće zadatke? Da li idu na sve svoje vanškolske obaveze? Da li učestvuju u porodičnim aktivnostima? Da li će ikada izabrati drugu aktivnost preko video igara, ako im je druga aktivnost otvorena opcija? Ako je odgovor na sva ova pitanja „ne“, još uvek nije momenat da se brinete. Pokušajte da jedan period vremena pratite kako Vaše dete provodi vreme, bez da predpostavljate da kada su u sobi, ili kada Vi niste kod kuće, samo igraju video igre.

Naposletku, tu je i pitanje zdravlja deteta. Da li se dovoljno kreće, zdravo hrani i nema fizičkih tegoba? Ako je odgovor „ne“, da li je to zbog preteranog vremena provedenog pred kompjuterom, ili postoje i drugi faktori koji igraju ulogu? Naravno, ne možemo da se dotaknemo teme zdravlja bez da spomenemo i mentalno zdravlje. Ako se dete, iz bilo kog razloga, povlači u sebe, odvaja od porodice i prijatelja i okreće virtuelnom svetu, postoje velike šanse da postoji nešto što ih muči što je mnogo dublje od privlačnosti igrica.

Naravno, samo stručnjak može da postavi dijagnozu, tako da je bitno da ne dolazite sami do zaključaka, već se obratite dečijem psihologu (koji je upoznat sa gejmingom i modernim medijima) za savet.

Ako Vaše dete jeste zavisno od video igara

Ako posle objektivnog posmatranja mislite da Vaše dete jeste zavisno od video igara, ključno je da upamtite da samo oduzimanje ili zabranjivanje video igara nije pravi način da se sa ovim problemom suočavate. Posetite dečijeg psihologa koji će pričati sa detetom i proceniti da li zapravo postoji problem, i šta je taj problem konkretno. Najbitnije od svega, pričajte sa svojim detetom i budite otvoreni za njihove odgovore i obrazloženja za prekomerno igranje. Možda im je to jedini način na koji uspevaju da se povežu sa društvom. Možda im je to način da istražuju sebe. Možda im je to način da se nose sa stresom ili anksioznošću.

Upamtite da veoma mali procenat gejmera kompulzivno igra video igre, i da je većini to prosto hobi u kom uživaju i koji treba da im dopustite.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close