Kako naterati gejmera da završi svoje obaveze – gejmifikacija svakodnevnih obaveza

Gejmeri su u dosta lošem svetlu: Svi na reč „gejmer“ pomislimo na osobu u tamnom podrumu, pogrbljenu ispred ekrana, sa kutijama pice i limenkama energetskih pića razbacanih okolo. Takođe, mnogi misle da su gejmeri lenji. Ovo je podjednako netačno kao da kažemo da je bilo koja druga grupa lenja, pošto su svi gejmeri individue. Ali, ako sa svojim detetom i adolescentom, koji je igrom slučaja gejmer/ka imate problema oko obavljanja poslova oko kuće ili drugih obaveza, igre Vam mogu pomoći! Evo kako:

Sistem bodova

Igre uče igrače da za svaku obavljenu akciju postoji nagrada, i to je nešto što je veoma lako preneti u stvarni život. I, naravno, ne govorim o tome da za svaki obavljeni poslić treba da bude nagrada, već uzmimo još jedan sistem iz igara – bodove. Igre uglavnom funkcionišu na principu bodova. Za svaki izvršen zadatak, igrač skuplja bodove, i kada dodje do određenog broja bodova, dobije nagradu. Isto tako, ako neki zadatak ne izvrši na vreme, gubi bodove. Za svaki izvršeni zadatak odredite broj bodova koji mu pripada, i na vidnom mestu popunjavajte tabelu, docrtavajte linijice ili prosto zapisujte novi broj bodova.

Nagrade

Na svakom roditelju je zadatak da odredi koliko bodova će koja obaveza da nosi i posle koliko bodova se dobija nagrada. Još jedna vredna lekcija koju možemo da pokupimo od igara je ta da se početni nivoi uvek brže prelaze i igrači pre mogu da dođu do nagrade. Na primer, za prelazak sa prvog na drugi nivo je potrebno 50 bodova, sa drugog na treći 80 a sa trećeg na četvrti 100. Ovo služi da igrač ne bi na samom početku odustao od celog sistema zato što se već prvi cilj čini nedostižnim (U jednom momentu, trebalo bi da se dođe do maksimuma i da tu povećanje poena stane, da ne biste došli u situaciju gde je napredak do naredne nagrade toliko spor da igrač odustane uz pomisao da nikada neće stići dotle). Igrač uvek mora da zna tačno koliko bodova ima i koliko mu bodova fali do sledeće nagrade.
Kada pričamo o nagradama, to može biti nešto jednostavno, na primer da oni biraju šta će se neradnog dana jesti za ručak, ili nešto veće, na primer nova igračka ili odlazak u bioskop. Zanimljiva tehnika (koju, ruku na srce, video igre veoma često koriste na loš način), je da za svaku petu nagradu napravite nešto zanimljivo. Na primer napravite točak sa nekoliko izlistanih nagrada i date detetu da zavrti, i oni dobijaju koju god nagradu na koju strelica sleti. Ili, možete da napravite jednostavnu tablu sa troja vrata sa drugačijom nagradom iza svakih, i date im da otvore jedna. Na ovaj način, sve i da im strelica ne sleti na željenu nagradu, ipak će dobiti nešto i imaće motivaciju da stignu do sledećeg nivoa i pokušaju opet.

Sporedne avanture

Mnoge igre pored svoje glavne priče i zadatka imaju nešto što se zove sporedna avantura (side quest). To su kratki zadaci koje igrač ne mora da radi da bi završio igru, ali može da ih uradi da bi dobio dodatne poene. Isto tako, možete napraviti listu stvari koje igrač mora da uradi (spremi krevet, pospremi sobu, opere sudove…) i dodati nekoliko dodatnih aktivnosti, koje ne mora da uradi da bi dobio nagradu, ali će svakako doprineti njihovim bodovima (sredi dvorište, organizuje biblioteku, spremi doručak…). Ovi zadaci ne treba da budu prisutni previše često, već samo ponekad da budu dodati na listu pod drugim naslovom.

Level-up!

Kako igrači prolaze kroz igru i u njoj postaju bolji, tako igra postaje zahtevnija i daje im teže zadatke. Možete da uradite istu stvar i ako detetov rođendan nazovemo prelazak na sledeći nivo, date im nove izazove. Bitno je da pazite na način na koji to predstavljate: ne kao dodatne obaveze koje mora da uradi, nego kao novi nivo zadataka, zato što su sada stariji i sposobniji.

VAŽNO:

Ovaj sistem najbolje funkcioniše za mlađu decu koja se tek navikavaju na obaveze. Starija deca, a pogotovo adolescenti, ovo mogu shvatiti kao nešto previše detinjasto i kao trik da se nateraju da rade kućne poslove, u kom slučaju će ih samo odbiti još više. Ako imate starije dete, popričajte sa njima i pitajte ih da li bi voleli da implementirate ovakav sistem, i probajte da ga stvorite zajedno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close