Dobre gejming navike od malih nogu

Kao i sve drugo u životu, deca uče navike oko igranja od svojih roditelja u najmlađem dobu. I ako ih ne nauče od roditelja – naučiće ih na drugom mestu. Pa šta je to što roditelji treba da urade da ne bi došli u situaciju gde deca sa 13 godina neprestalno igraju video igre?

Izbalansirano vreme

Najčešći problem koji roditelji imaju sa video igrama je to što im deca daju prednost u odnosu na sve drugo i ne mogu da iskontrolišu koliko vremena ide na zabavu a koliko na obaveze i druge aktivnosti. Pa hajde da se vratimo u mlađe dane, kada deca imaju oko tri godine. Ako ih već tada ne učite da igra mora da bude izbalansirana obavezama, kao što je sklanjanje igračaka posle igranja. Ako od malih nogu sednete i igrate sa njima igre (video igre ili društvene – poruka je ista) i posle pola sata kažete „Sad je dosta, sad ćemo da radimo nešto drugo“ i kada oni kažu da žele da se još igrate, ostanete pri odluci i ne pokleknete, deca će odrasti sa navikom da vreme za igru ima kraj i da se posle radi nešto drugo.

Budite primer

Bitno je da upamtimo da deca ne prave razliku između igara, televizora, telefona i ostalih zabava. Tako da ako kažete detetu da ste sa igrom završili i da sad idete u šetnju, ali kada stignete u park izvadite telefon i ne odvajate se od njega, dete će pomisliti zašto ono ne može isto da dobije telefon i igra se na njemu. Naravno da telefone ne možemo da izbegnemo u našoj sredini, ali ako ste već sa svojim detetom i aktivno koristite telefon, ne možete da očekujete da ono takođe neće hteti da ga koristi koliko i vi.

Sve može biti igra

Još jedna strategija je da upoznate dete sa svetom kroz igru – zato što sve može biti igra. Spremanje stana može biti igra ako se pusti muzika ili navije alarm i učenje može biti igra ako se dobro isplanira. Ako je sve igra, onda dete neće imati sliku tome da je jedina zabava ono što je obeleženo kao igra i neće ekskluzivno u tome tražiti zabavu kada je starije.

Ne ignorišite prekomerno igranje

Roditeljima je najčešće sasvim u redu da se dete beskrajno igra na računaru ili telefonu dok je malo, zato što to roditlejima daje dragocenog vremena za sebe. Ali čim dete krene u školu i treba da posveti vreme učenju, domaćim zadacima ili drugim obavezama – to igranje postaje problem. Nije ni čudo da će dete da se opire promeni režima ako ono ustvari radi istu stvar sve vreme, a vama je tek sada to zasmetalo.

Jedino rešenje za problem prekomernog igranja je da posvetite vreme svom detetu i ne koristite igre kao alat da zabavi dete kada vama odgovara, pa da ga oduzmete kada vam smeta. Iste ove savete možemo primeniti na odabir igara, ponašanje pri igri sa drugima i ostale gejmerske navike.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close