Balans između digitalnog i stvarnog sveta

Roditelji stalno brinu brigu o tome da li njihovo dete provodi previše vremena ispred računara, ali takođe i da li im previše zabranjuju tehnologiju i uskraćuju ih za digialnu pismenost koju treba u tom dobu da steknu. Gde je balans i kako treba postupati?

Digitalna pismenost

Za početak, hajde da pogledamo glavni razlog zašto deca treba da imaju kontakt sa tehnologijom. Da bismo to shvatili, moramo da prihvatimo da se ovaj svet jako puno promenio u poslednjih nekoliko godina i da su neke veštine danas mnogo bitnije nego što su bile pre samo desetak godina. Digitalna pismenost je jedna od njih i deci su sve ranije potrebne te veštine. Mahom zato što se većina sveta sada seli u digitalne oblake, uključujući školstvo, a i zato što se digitalno pismenim ljudima više ne smatraju oni koji samo znaju da uključe kompjuter i otkucaju nešto u Word-u. Ali, bitno je takođe napomenuti da deca koja ranije počnu da koriste tehnologiju nisu u prednosti u odnosu na onu koja počnu kasnije, zato što je samo par meseci korišćenja tehnologije dovoljno da dete nauči da se snalazi u tome.

Šta je bitnije?

Ako pitamo šta je od čega bitnije kad pričamo o digitalnom i stvarnom svetu, prednost bi svakako trebalo da dobije realan svet. Dete treba da nauči da mu se čitaju slikovnice pre nego što nauči da gleda crtaće i treba da nauči da crta na papiru pre nego što nauči da šara na tabletu. Ovo su osnovne veštine i iako je bitno da se savladaju i u digitalnom i u analognom obliku, analogni je na prvom mestu zato što u isto vreme razvija psiho-motorne veštine kao i finu motoriku. Takođe, kroz analogne aktivnosti se lakše razvijaju međuljudski odnosi i bliskost sa porodicom.

Kako početi

Bitno je decu od samog početka učiti da tehnologija može (i treba) da se koristi za korisne stvari, a ne samo za zabavu. Pokažite im da na kompjuteru mogu da pronađu muziku koju žele da slušaju ili recepte za kolače koje ćete zajedno da pravite ili stare slike grada u kom živite. Na telefonu mogu da čuju glas voljene osobe ili da fotografišu bitan trenutak i posle pogledaju te slike.

Upamtite da je svako dete drugačije i da će imati različita interesovanja, ali da je na vama kao roditeljima da obezbedite svom detetu uslove da nauči i digitalne i analogne veštine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close