„Moramo da dopustimo deci da sami raspolažu svojim slobodnim vremenom“ – Mama dvoje gejmera o porodičnoj dinamici

Danas je sa nama podelila svoje vreme i mišljenje Anita – majka osmogodišnjih blizanaca koji su aktivni gejmeri.

Reci nam malo o sebi i svojoj deci iz perspektive gejminga.

Ja sam single mama blizanaca od 8 i po godina, Ilije I Jovane. Činjenica da sam odgovorna za njihovo vaspitanje i odrastanje je teška sama po sebi. Ako dodamo na sve to i savremene tehnologije, nekad ne znam kako ostanem normalna. Na ruku mi ne ide ni to što se bavim privatnim biznisom, pa sam često na putu. Kako su odrastali, bojala sam se kako ću sve da uskladim. Imala sam sumnje. Nedoumice. Međutim, kako nam je osnova porodice poverenje – stvari nisu ispale tako zastrašujuće kako sam ih zamišljala. Često se šalim i kažem da je moja dužnost, kao i svake majke, da imam „the worst case scenario“ (najgori mogući scenario) u glavi za bilo šta.

Jovana, Anita i Ilija

Koliko je njima bitan gejming?

Oni su deca 21. veka. Kao što je nama bio normalan i bitan televizor u boji – tako je njima gejming. Ne razmišljaju o gejmingu kao o nečemu potrebnom ili ne. Gejming je, prosto, deo sveta u kome su rođeni i u kome rastu. Oni su uz igrice naučili i slova i računanje, engleski…

Da li nekada smatraš da preteruju sa video igrama i šta radiš u tom slučaju?

Mislim da ne preteruju. Pre nego što se igraju, odrade svoje obaveze. Kako će provesti svoje slobodno vreme – na njima je. Mislim da mi negde kao roditelji moramo da dopustimo deci da sami odlučuju i raspolažu svojim slobodnim vremenom. Danas ga deca imaju znantno manje nego što sam ga npr. imala ja u njihovim godinama.

Da li si primetila neke promene (i pozitivne i negativne) u svojoj deci otkako su počeli da igraju video igre?

Moja deca igraju igrice od malena. U početku su to bile igrice za bebe i manju decu, a kako su rasli, tako su menjali i interesovanja i pratili igrice za svoj uzrast. Pomislio bi čovek da njih dvoje ništa drugo ne rade, osim što igraju; ali to je daleko od istine. Danas je dobar deo nastave plasiran kroz sadržaj u video igrama (npr. Engleski jezik).

Da li su tvoja deca kroz gejming otkrila i neka druga interesovanja?

Ilija voli da igra NFS i naučio je skoro sve što se može naučiti o automobilima. Prepoznaje auta na ulici, objašnjava šta imaju ispod haube, koju brzinu dostižu… Dodatno se interesuje, pa i surfuje i istražuje na tu temu. Jovana ima nešto drugačija interesovanja, pa igra edukativnije igrice. Oboje su usavršili Scratch (dečji programski jezik) i u poslednje vreme im je zanimacija da sami prave razne stvari…

Da li ti odlučuješ koje igre smeju da igraju i ako da, kako birate?

Koliko god to čudno zvučalo – ne. Vaspitavam ih da budu odovorna bića. Oni odlično znaju da igre nisu besplatne, kao ni softver koji koriste za svakodnevnu upotrebu. Takođe, znaju da svaka igra ima na sebi oznaku za koji je uzrast. Prate ta uputstva. Ne mislim da imam sreće što su takvi, već da sam ih vaspitala na taj način.

Savet za druge roditelje gejmera?

Najbitnije je obostrano poštovanje i poverenje. Deca ne bi trebalo da nas se plaše, već da nas poštuju. Da u nama vide autoritet i da naše preporuke ne doživljavaju kao zabrane, već kao savete o kojima će promisliti i koje će prihvatiti. Nebitno da li i roditelji vole da se igraju ili ne, da li su na netu ili ne, najbitnije je da postoji apsolutno poverenje između njih i dece. Danas nemamo mnogo vremena za decu, takvo je i radno vreme. Upravo zbog svega toga moramo da damo sve od sebe da svaki trenutak proveden sa decom bude kvalitetan!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close