Gejmeri i literatura – knjige za gejmere

Ovaj tekst je inspirisan pitanjem koje je poslala mama gejmera, Milena. Ako Vi imate neko pitanje, slobodno ga pošaljite preko kontakta ili Fejsbuk stranice.

Video igre i knjige su apsolutno i neraskidivo povezane. Mnoge knjige su pretvorene u igrice (sa više ili manje uspeha), i mnoge knjige istražuju temu gejminga i na njoj se zasnivaju. Na kraju krajeva, i knjige i video igre su umetnost, i ako pogledamo malo dublje, imaju neke veoma slične kvalitete. Ali roditelji često imaju problem sa svojim gejmerima koji bi radije igrali video igre nego čitali. Bitno je da u potpunosti odbacimo ideju da su video igre i knjige međusobno isključive i da su igrice razlog zašto neko ne čita. I sama sam primer osobe koja je odrasla podjednako i u biblioteci i pred ekranom, i mogu da tvrdim da je jedno samo pozitivno uticalo na drugo. No, koje su to knjige koje bi mogle da zainteresuju gejmere koji nisu strastveni čitači?

Knjige koje su pretvorene u video igre

Mnoga klasična dela literature su pretvorena u video igre, ili precizno ili uz malo slobodne interpretacije. Od knjiga za decu kao što su „Alisa u zemlji čuda“ i „Čarobnjak iz Oza“, preko klasičnih dela kao što su Danteov „Pakao“ i brojne igrice o mitovima i legendama iz istorije, sve do popularnih dela fikcije kao što su „Hari Poter“ i „Gospodar prstenova“. Ove igre su daleko od savršenih, zato što su često pravljene sa nenormalno kratkim rokovima da bi izašle u isto vreme kada i film ili nova knjiga. Ali ako je Vaše dete igralo bilo koju od ovih igara, to je odličan način da probate da ih zainteresujete da istu temu prođu kroz drugi medij. Možete da se trampite – Vi odigrajte deo igre, a oni će pročitati deo knjige, i potom diskutujte o tome koje su razlike i kako je prilagođeno.

Igre koje su pretvorene u knjige

Postoji ogroman broj knjiga koje su napisane po priči neke video igre. Listu nekih od najpoznatijih možete naći OVDE, i zajedno sa Vašim detetom pogledajte koja bi ih zanimala. Bitno je upamtiti da mnoge od tih knjiga nisu prevedene na srpski (iako većini gejmera to nije problem – hvala igricama koje su nas naučile engleski!), tako da se moraju dostaviti iz strane zemlje ili nabaviti u obliku PDF-a. Ovo nisu velika dela literature, ali ako pričamo o formiranju navike čitanja, bitnije je da je tema nešto što odgovara detetu. Odličan ugao za predlog ovih knjiga je taj da ove knjige proučavaju svet koji igrači toliko vole, a koji im otkriva nove momente i priče koje nisu pokrivene u igrama.

Stripovi

Igre su deo pop kulture čiji su ključni deo stripovi tj. grafički romani. Ovo možda nije Vaša ideja knjige i čitanja, ali stripovi imaju podjednako duboku priču kao i mnoge knjige, a grafički prikaz može da pomogne deci koja su naviknuta na igre da se više udube u čitanje. Mnoge video igre su napravljene po stripovima što će dodatno olakšati deci da se povežu sa svojim omiljenim likovima iz filma i igrica.

Knjige o gejmerima

Gjemeri su postali subjekat mnogih novijih knjiga, ali ima i klasika koji su nastali pre više decenija. Opet, većina ovih knjiga nije prevedena na srpski i za nabavljanje istih važi isto pravilo kao i za knjige napisane po igrama. Izdvojiću „Ender’s Game“ i „Ready Player One“, pošto su knjige koje pored video igara istražuju šta sve video igre mogu da postignu. Obe od navedenih su i ekranizovane, tako da nakon što ih dete pročita možete odgledati film i porediti jedno i drugo.

Knjige o video igrama

Naposletku, imamo knjige o samim igrama. Ako je vaše dete fan video igara, šanse su da će ih zanimati da čitaju o istoriji, proizvodnji ili nekim detaljima o igrama. Samo par naslova koje ću izvojiti su „Blood, Sweat and Pixels“, „Console Wars“, „Game On!“ i „Extra Lives“, ali ima još stotine knjiga koje se bave video igrama, njihovom psihologijom, istorijom i uticajem koji imaju na moderan svet.

woman hand

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close