„Ne znam sa kime moje dete priča preko igrica!“ – vodič kroz komunikaciju u onlajn igrama

Briga svakog roditelja je sigurnost svog deteta. To je sasvim normalno i, štaviše, ključno za sigurnost i odgoj deteta. Kada dete izlazi sa društvom, lako možete da ih pitate sa kime izlaze, nadgledate kroz prozor, tražite da upoznate njihove prijatelje ili ih pozovete da se igraju u Vašoj kući. Ali, ako je gejming nešto sa čime niste upoznati i samo povremeno čujete Vaše dete kako priča sa nekim preko interneta dok igra video igre, vreme je da se uključite u taj deo njihovog života.

Kako sve možemo da komuniciramo kroz video igre?

Većina onlajn igara ima opciju „in-gejm četa“, što znači da igrači mogu slobodno da se dopisuju jedni sa drugima u toku igre. Neke igre čak imaju opciju razgovora koja je automatski uključena za sve igrače. Sem toga, mnogi igrači koji igraju zajedno redovno razmenjuju Skajp ili Diskord kontakt da bi mogli da pričaju u toku igre, ukoliko sama igra ne nudi tu opciju. Velika većina igara ima opciju „mute“ tj. ograničavanje poruka od određenog igrača, kao i opciju blokiranja, koja sprečava bilo kakav kontakt sa tim profilom.

Koje su opasnosti komunikacije kroz igre?

Postoje dve glavne opasnosti na koje treba da obratimo pažnju pri komunikaciji kroz igre: Deljenje informacija i onlajn nasilje.
Deljenje informacija
Postoji samo jedna stvar koju možemo da uradimo da zaštitimo decu od toga da neko drugi ne sazna informacije koje bi trebalo da ostanu privatne: edukacija. Moramo da učimo svoju decu kako da se ponašaju na internetu, isto kao što ih učimo kako da se ponašaju u školi. Objasnite im koje  informacije mogu da podele sa onlajn prijateljima (ime, država iz koje dolaze, koliko imaju godina ili bilo koje informacije koje Vi smatrate prikladnim) i koje su opasnosti deljenja informacija koje su privatnije od toga. Normalno je da će se deca sprijateljiti sa drugim ljudima sa kojima igraju igre, pogotovo ako igraju u timu. Vi ne morate nužno da znate svaku osobu sa kojom oni pričaju, isto kao što ne znate svaku osobu koja je u parku u kom se igraju, ako znate da su oni osposobljeni da sami odlučuju koje informacije mogu da dele.

Onlajn nasilje
Kao i svaka druga zajednica, i gejming zajednica ima članove koji ne znaju da se prikladno ponašaju. Bilo koji igrač može postati meta uvreda i verbalnog nasilja, bez obzira na njihovo godište, pol ili koliko dobro igraju. Opet, ključ je edukacija, ovaj put više tehnička. Saznajte i potom naučite Vaše dete kako može da blokira igrače koji ih uznemiravaju. Pobrinite se da znaju da ih to ne čini lošim niti slabim igračem i da ne treba da trpe ikakvo uznemiravanje ili nasilje dok igraju igre.

Šta NE treba da Vas brine

Mnogi roditelji koji nisu uključeni u gejming se plaše da je svako sa kime dete priča onlajn predator, ali to prosto nije slučaj. Većina igrača (ogromna većina) je u igrama zato što žele da igraju i zabave se, isto kao i Vaše dete. A u retkim slučajevima kada je sa druge strane predator, ako ste edukovali svoje dete kako da postupa u svim situacijama, oni će biti sigurniji a Vi možete da se brinete manje. Velike gejming kompanije koje prave onlajn igre vrlo ozbiljno shvataju sigurnost svojih igrača i pružaju podršku u kontrolisanju te zajednice.
Na kraju krajeva, neka od najbližih prijateljstava koja gejmeri postižu su upravo sa ljudima koje su upoznali kroz igre.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close