Kako deca nabavljaju video igre?

Vaše dete stalno igra igrice. Ceo dan je za kompjuterom i slike ispred njih se samo smenjuju. Vi im niste kupili tu igru, niti iko koga vi znate, i prilično ste sigurni da od ušteđevine od džeparca ne mogu da priušte novu igru od nekoliko hiljada dinara svaki mesec. Pa kako onda deca dolaze do igara?

Besplatne igre

Prvo treba da pređemo očigledno: tržište je veoma zasićeno besplatnim igrama koje se drastično razlikuju. U besplatne igre spadaju neke od najvećih igara sa desetinama miliona igrača kao što je League of Legends i Fortnite, ali i razne druge „flash“ igre koje se igraju onlajn, bez instalacije. Za razliku od velikih igara, manje onlajn igre do kojih deca najčešće dođu kada u Gugl kucaju „igrice sa kuvanjem“ ili „igrice sa šminkanjem“ su najčešće lošijeg kvaliteta i dosta često na sajtovima koji su zatrpani reklamama čiji sadržaj može biti neprimeren. U besplatne igre takođe spadaju brojne mobilne igre, koje Vaše dete može bez ikakvih restrikcija da skine ako ima svoj telefon.

Kupljene igre

Naredna kategorija su igre koje se plaćaju i koje ste ili Vi kupili svom detetu ili je ono samo sebi kupilo. Igre se mogu kupiti u radnjama, ali te transakcije su sve ređe, zato što je kupiti CD u kutiji u radnji obično dosta skuplje od kupovine igre onlajn. Igre se najčešće kupuju direktno kod proizvođača na sajtu, preko distributera kao što je Steam ili pak preko onlajn radnje kao što je Humble Bundle (koju toplo preporučujemo zato što deo od svake kupovine daju dobrotvornim organizacijama koje pomažu deci u celom svetu). Onlajn kupovina igara je dobra opcija zato što, za razliku od CDa koji mogu da se pokvare ili izgube, igre stoje u nalogu Vašeg deteta zauvek i ono može da ih instalira koliko god puta želi. Ponekada, proizvođači i distributeri poklanjaju igre besplatno na kraći period vremena u okviru neke promocije, što je isto potpuno legitiman način da vaše dete nabavi igru.

Ukradene igre

Ali šta kada dete zna da postoji neka super nova igra, ali nema para da je kupi, a Vi smatrate da tu igru ne treba da im kupite u ovom trenutku? Nažalost, u ovim situacijama većina igrača se okreće nelegalnoj praksi „piraterije“, koja podrazumeva ilegalno skidanje sadržaja sa interneta. Sem što je ovo ilegalno, takođe može biti opasno, zato što su takve igre često upakovane zajedno sa virusima koji tako nađu put u Vaš kompjuter.

Zašto je ovo bitno?

Ako ne znate kako Vaše dete nabavlja igre koje igra, Vi nemate nikakvu kontrolu nad time šta ono igra, i nemate načina da tu igru proverite. Sem ako ne sedite pored deteta kad god igra igre, ono može da nabavlja igre bilo kakvog sadržaja i igra ih bez vašeg znanja, što je srž većine problema koju deca imaju sa gejmingom.

Kako rešiti problem?

Najbolji načini da osigurate da znate šta vaše dete igra i da je ta igra nabavljena na dobar način je ili da je kupite detetu na poklon, ili da je kupite zajedno. Kada vaše dete odabere neku igru koju želi da igra (bilo da im je to dozvoljeno jednom mesečno ili dvaput godišnje), ono treba da Vas pozove da Vi pogledate o kojoj igri je reč. Ako zaključite da je ta igra prigodna za dete, onda mu je možete kupiti u radnji ili preko onlajn ditributera. Na taj način Vi znate šta dete igra, ono ima igre koje su prigodne njihovom uzrastu i zanimanjima i postoji veza između igara koje oni igraju i Vas. Što se tiče mobilnih telefona, Vi možete namestiti podešavanja na njihovom telefonu tako da oni ne mogu bez Vašeg odobrenja da skidaju igre, ali ako su spretni, oni mogu da ta podešavanja isključe. Svakako treba da pričate sa detetom i naučite ih kako da mudro biraju kvalitetne igre, kao i da često proveravate koje igre imaju instalirane na telefonu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close