Dobre i loše strane video igara kao bebisitera

Mnogi roditelji se oslanjaju na video igre kada im je bitno da znaju da im je dete na jednom mestu, a ne mogu da priušte bebisitera. Ali ovo je često mač sa dve oštrice, i može da bude štetan na duge staze. Pa hajde da pogledamo na koje načine možemo koristiti igre, a kojih opasnosti moramo biti svesni:

Video igre nisu samo igračke

Ovo možda mnogima zvuči neobično. Na kraju krajeva, deca se sa njima igraju, pa moraju biti igračke! Ali bez da ulazimo u definiciju toga šta su igračke a šta nisu, hajde da probamo da video igre posmatramo kao umetnost: isto kao filmove, knjige, muziku i bilo koju drugu umetnost. Nije teško da zamislimo zašto, ako samo pogledamo predivne vizuelne momente u Ori and the Blind Forest, Never Alone ili Journey. Ali nisu samo predivne vizelne animacije razlog da nazovemo igre umetnošću. Igre istražuju najrazličitije tematike, teraju nas da razmišljamo o svojim postupcima i donosimo odluke koje preispituju naše moralne vrednosti.

Da li je dete svesno tema igre?

Kao što smo rekli, mnoge igre traže od igrača da donose razne moralne odluke, što je sa jedne strane sjajan način da preispituju svoje vrednosti i uče o posledicama odluka u životu. Ali, ako je dete previše malo da shvati šta se u igri dešava, i ako Vi niste upoznati sa temom igre i niste pored njih da ih vodite kroz igre, odluke koje moraju da učine mogu da ih zbune, ili u gorem slučaju, da im prenesu pogrešne poruke.

Izolacija gejminga

Postoji jedna slika o gejmingu koja podrazumeva osobu koja sedi sama u mračnoj sobi za svetlećim ekranom i bez kontakta sa drugim ljudima igra video igre. Nažalost, i mnogi gejmeri se sami identifikuju sa ovom slikom, ali to nije realna slika celokupnog gejminga. Kao sa konzumacijom svake umetnosti, treba sa detetom o tome pričati i u tome učestvovati. Kako možete učestvovati u gejmingu možete videti OVDE, i truditi se da se što više razumete u sadržaj koji vaše dete konzumira. Zato ostavljati dete samo ispred računara na duže periode nije najbolja opcija, iako je nekada jedina opcija.

Kako iskoristiti najviše?

I uz najbolju volju, nekada roditeljima prosto ne preostaje druga opcija nego da ostave dete samu kod kuće na koliko god dugo ili kratko. I sa jedne strane, ako im oni samo uključe igricu, mogu biti prilično sigurni da će njihovo dete biti uz računar dok oni nisu tu, pogotovo ako tu igru i inače vole da igraju. Sa druge strane, čak i ako roditelji nisu ostavili dete ispred računara, ako nisu tu, oni ne mogu da kontrolišu kako njihovo dete provodi vreme. Ali to ne znači da ti sati moraju biti izgubljeni u besmislenom farmanju ili „zombi“ igranju. Igre su moćno sredstvo, zato što stavljaju igrača u vozačko sedište i dopuštaju im da prave odluke koje nemaju priliku da donose u stvarnom životu i igraju uloge o kojima inače mogu samo da sanjaju. Pa ako već morate da ih ostavite same za računarom, pokušajte da to bude što produktivnije. Neka igraju igre koje im poboljšavaju snalaženje u trodimenzionalnom prostoru, kao što su igre u kojima se grade kuće, na primer Sims. Ili ako igraju neku istorijsku, stratešku igru, recite im da saznaju neke dodatne informacije i zanimljivosti o tom periodu ili tim vojskama koje zastupaju. Koje su bile prednosti jedne strane, a zašto su ovi drugi originalno izgubili? Ako igraju igru u kojoj treba da donose neke moralne odluke, neka razmisle kada se u svom životu nalaze u sličnim situacijama, i kada se vratite popričajte sa njima o tome.

Kada počnemo da prihvatamo video igre kao više od bezazlene igračke, bez da ih demonizujemo i pravimo se da su najgora stvar koja se detetu može desiti, tek tada ćemo stvarno biti svesni svih prednosti i mana koje igre donose. Tako da pokušajte da se edukujete o igrama koje igra Vaše dete i koje su im gejmerske navike, pošto ćete jedino tako moći da stvarno učestvujete u njihovom gejmingu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close