Kako učestvovati u igranju – bez igranja?

Neke ljude jednostavno ne zanima da igraju video igre, i to je sasvim okej. Ako pak želite da se oprobate u igrama, možete pročitati više o tome ovde, ali ako želite da imate dobar odnos sa gejmingom svog deteta bez igre, morate na neki način učestvovati, i srećom, postoje načini kako možete da uradite upravo to, bez da ijednom uzmete kontroler:

Pričajte otvoreno o igrama

Na temu kako pričati sa detetom o igrama je napisan ceo članak koji možete pročitati ovde, ali neke stvari vredi ponoviti. Za početak, morate da izaberete pravi trenutak: ako je dete u sred napete partije gde mora da se fokusira na zadatak, ne pomažete im zapitkivanjem. Probajte da započnete razgovor u neutralnoj sredini, na primer za ručkom ili u šetnji. Pustite dete da Vam priča o stvarima koje njih zanimaju u sferi gejminga, ali ih slobodno pitajte da Vam objasne stvari koje Vas zanimaju. Nakon nekog vremena, možete da ih pitate da li bi želeli da odigraju jednu opuštenu partiju uz koju mogu da Vam objašnjavaju šta se dešava dok igraju.

Budite dodatno oko

Jedan zanimljiv način da učestvujete u gejmingu jeste da budete nezvanični član tima koji pomaže sa strane i nadgleda situaciju. Igre su veoma komplikovani sistemi koji često zahtevaju od igrača da budu fokusirani na mnogo stvari odjednom. Na primer, dok posmatraju šta se dešava u glavnoj akciji na velikom ekranu, često u ćošku ekrana postoji mapa terena koja im daje korisne informacije i na koju treba da bacaju pogled prilično često. Pitajte ih da li bi im bila pomoć ako biste Vi posmatrali mapu i upozoravali ih kada bi se desilo nešto novo ili ako bi im se protivnik približio. Ozbiljno shvatite svoj zadatak, pošto ako propustite da uradite svoj deo, možete unazaditi svoj odnos.

Strateška podrška

Kao što smo rekli, igre su veoma komplikovani sistemi koji zahtevaju jako puno od igrača. Kod velikih igara sa milionima igrača, često je potrebno u glavi držati jako puno brojeva za različite heroje, magije ili događaje. Možete pomoći svom detetu tako što ćete sedeti pored njih sa telefonom, tabletom ili laptopom i davati im informacije koje ne mogu da nađu u tom momentu u svojoj glavi. Njihova pitanja mogu da budu u rasponu od „Koji su mi materijali potrebni da napravim Hermes buts (Hermes boots – predmet u igri Terraria koji omogućava igračima da se kreću brzo)?“ do „Koji je kuldaun (cooldown – vreme koje mora da prođe između dva korišćenja neke magije ili oružja) za Arin (Ahri – jedan od heroja u igri League of Legends) kju (moći u League of Legends se najčešće definišu sa slovima na tastaturi Q, W, E, R)? Dobro bi bilo da se pre preuzimanja ove uloge upoznate sa osnovama igre, web sajtovima na kojima možete da nađete tražene informacije, kao i pravilnim pisanjem reči iz igre na engleskom jeziku.

Najveći fan

Ako ništa drugo ne uspe – budite tu za njih. Ako igraju težak meč ili prelaze komplikovanu misiju butite tu i navijajte za njih, kao što biste to radili u bilo kojoj drugoj situaciji!

 

Da li imate još neke ideje kako bi roditelji mogli da učestvuju u gejmingu dece? Podelite to sa nama u komentarima!

1 мишљења на “Kako učestvovati u igranju – bez igranja?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close