Kako pričati sa detetom o igrama?

Jedan lak način da učestvujete u gejmingu svog deteta je da sa njima o tome pričate. Ali, ako ste se ranije o to opekli, kada Vam je dete odbrusilo sa „Ne sada, u sred partije sam!“, znajte da ne treba da odustanete. Možda ste samo odabrali pogrešan momenat, ili pogrešan pristup. Zato hajde da vidimo koji je pravi način da sa detetom pričate o gejmingu i zašto je to tako važno:

Zašto je važno pričati o gejmingu?

Ovo je najlakše posmatrati ako gejming posmatrate kao bilo koji drugi hobi. To je deo života Vašeg deteta, i Vi, kao roditelj, treba da se interesujete, makar na površnom nivou, za ono što ih zanima. Ali pored toga što će se dete osećati dobro ako zna da se Vi zanimate i podržavate njihov hobi, pričanje o gejmingu može Vama da da više koristih informacija o tome kako vaše dete provodi vreme: Koje igre igra? Da li su te igre primerene za njih? Kako nabavlja igre? Ako igra online, da li igra sa svojim prijateljima ili sa neznancima? Kako komunicira sa njima? Kako se oseća kada pobedi ili izgubi partiju? Da li zna koje informacije sme i ne sme da deli sa ljudima na internetu? Sve ovo i mnogo drugih stvari možete saznati tako što ćete jednostavno pričati. I evo kako:

Budite otvorenog uma

Ako dete oseti da prilazite njima i temi uopšte sa negativnim stavom, u cilju da iz njih izvučete nešto što ćete moći da koristite kao argument protiv njihovog igranja, oni će se povući i nećete moći da uspostavite dobru komunikaciju. Bitno je da im priđete sa istinskim zanimanjem za gejming, ili bar sa neutralne strane. Tek nakon što uspostavite redovnu komunikaciju o gejmingu, možete da im se otvorite o svojim strahovima i nedoumicama.

Odaberite pravi trenutak

Kao što smo spomenuli, prečesto se dešava da roditelj koji želi da se zanima za igru priđe u pogrešnom trenutku i iziritira dete. Bitno je da razumete da neke igre zahtevaju jako visok nivo koncentracije, kao i da se neke igre ne mogu pauzirati. Zato, ako ne znate koju igru igra Vaše dete, možda je najbolji momenat da počnete priču kada ono nije zapravo u igri. Pitajte ih za ručkom „Šta si danas igrao/la?“ i pustite ih da Vam pričaju o tome kada nisu zauzeti.
A ako Vas zanima da vam zapravo pričaju dok igraju, pitajte ih da Vas nekad pozovu dok igraju, ili u nekom momentu dok igraju (kada ne izgledaju napeto i zauzeto nekim zadatkom) ih pitajte da li im sada odgovara da Vam objasne igru. Takođe pripazite na to da li pričaju sa nekim preko skajpa ili drugog programa za komunikaciju, zato što ako igraju sa društvom, mama koja priča nešto u pozadini može biti blam, ili može dekoncentrisati druge igrače i učiniti ih ne-baš-omiljenim.

Pitajte ih da objasne

Kada deca pogledaju oko sebe, svi oko njih su veliki i znaju sve i uvek im nešto objašnjavaju. To znači da kada dete ima priliku da nekome objasni nešto u čemu je ono stručno, radosno će je dočekati. Priznajte da o gejmingu ne znate ništa i zamolite ih da Vas nauče šta oni znaju. Da ne bi bilo frustrirajuće za oboje, ne bi bilo loše da prvo naučite gejmerski sleng, jezik kojim će se Vaše dete sigurno služiti, da ne biste morali da ih prekidate za dodatna objašnjenja.

Održavajte komunikaciju

Nije dovoljno jednom ih pitati da Vam kažu šta u tom momentu igraju i završiti sa time. Ako im je gejming bitan hobi, pričajte sa njima o tome podjednako često kao što pričate o sportu kojim se bavi, o društvu, o školi i bilo kojim drugim hobijima. Znaćete da se postigli rezultat onda kada Vam se dete samo otvori o gejmingu. I što je najbitnije, ako Vam dete samo priđe da Vam priča o svom gejmingu – slušajte ih.

Kako početi?

Par jednostavnih načina da počnete da pričate o gejmingu:

Šta si danas igrao/la?
Koju bi igru voleo/la da igraš sledeću?
Jeste pobedili? (ako igra neku igru koja se igra u pojedinačnim mečevima)
Kako ti ide sa tom igrom?
Koji ti je omiljeni deo/nivo te igre?
Koji ti je omiljeni karakter iz te igre?
Da li misliš da bih ja mogao/la da igram tu igru?
Voleo/la bih da znam više o igrama, je l možeš da me naučiš?

 

Pogledajte takođe šta treba da znate kada igrate sa detetom OVDE.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close