Šta treba da znate pre nego što zaigrate sa svojim detetom

Bez obzira na to da li ste dugogodišnji gejmer ili nikada niste igrali u životu, igrati zajedno sa svojim detetom je jedno potpuno novo iskustvo. Takođe, Vaše dete može biti iskusan gejmer, ili neko ko tek uplivava u gejmerske vode, ali to neće previše uticati na Vaše zajedničko igranje. Pa da vidimo, šta treba da znate pre nego što počnete da igrate sa svojim detetom:

Kakve igre ih zanimaju?

Ako dete ima jasne preference za igre koje igra, trebalo bi da znate kakve su to igre. Ako sami birate igru koju ćete igrati, pazite da ta igra bude sličan žanr igrama koje inače igraju, ili proverite sa njima da li žele da igraju takvu igru. Takođe obratite pažnju na to sa kakvim kontrolama su upoznati, da se ne bi našli sa džojstikom u rukama – a bez znanja kako da ga koriste i volje da nauče.

Da li oni to žele?

Zajedničko igranje može biti lepo iznenadjenje, ali lako može da preokrene na loše. Ako nikada ranije niste igrali zajedno sa svojim detetom, a pogotovo ako ste izražavali negativne stavove o gejmingu, Vaše dete možda u tom trenutku neće hteti da igra sa Vama. Takođe, možda je u tom trenutku u sred neke druge igre ili želi da radi nešto drugo. Šta god da je situacija, ne smete terati dete da igra sa Vama. Ako je ono tu i učestvuje protiv svoje volje, to može samo izgraditi loše odnose prema zajedničkom gejmingu, kao i prema Vama samima. Pričajte sa detetom unapred i dogovorite se o igri i terminu.

Osnove igre

Ako je Vaše dete iskusno u vrsti igre koju ćete igrati, može im biti dosadno ako se Vi ne snalazite i stalno kaskate ili ih zapitkujete za osnovne kontrole. Sa druge strane, ako se Vaše dete prvi put susreće sa igrom, a ni Vi ni ono ne znate kako da je igrate, može brzo postati dosadno i negativno za oboje. U svakom od ova dva slučaja, u Vašem je interesu da, pre nego što sednete sa detetom, sami naučite osnovne kontrole igre. Ne morate znati sve detalje i veoma zabavan deo može biti zajedničko učenje ili prilika za dete da Vas nauči nešto u čemu je ono veoma spretno.

Ne zapitkujte/negodujte previše

Tu ste da uživate. Ako Vam nešto nije jasno, možete pitati Vaše dete da vam objasni, ali nemojte preterivati. Ako primetite da je detetu dosta objašnjavanja, samo se prepustite svojim instinktima. Ne morate znati svaki detalj da biste uživali u igri, a ako ono smatra da postoji nešto što je bitno da znate, reći će Vam. Jednostavno, probajte da ne dođete u situaciju gde dete pomisli „Mama, smaraš!“.
Sa druge strane, i možda još bitnije, ako ste vi iskusniji od deteta u igri, nipošto im nemojte negodovati, coktati i nipošto – ali ni-po-što – im nemojte uzeti kontrole iz ruke da biste prešli deo sami, sem ako vas dete ne zamoli da to uradite.

Ne gubite nadu

Možda prvi put kada sednete da igrate sa detetom neće proći dobro. Možda se nećete snaći, dosadiće vam igra, a možda ćete se čak i posvađati. Bitno je da ne smatrate jednu lošu bitku izgubljenim ratom. Možda niste izabrali pravu igru, pravi momenat ili pravi pristup. Probajte opet i stavite detetu jasno do znanja da želite da učestvujete u njihovom gejmingu i da ste otvoreni da probate opet, kada oni budu hteli, ili sa nekom drugom igrom koja se njima više sviđa.

 

Sada ste spremni da se bacite u prvu avanturu co-op gejminga! Ako ne znate sa kojim igrama da počnete, može vam pomoći OVA LISTA. Prepustite se zabavi i saznajte šta je to što vaše dete toliko voli u magičnom svetu gejminga!

5 мишљења на “Šta treba da znate pre nego što zaigrate sa svojim detetom

  1. Sve što ste želei da znate o gejmingu, a niste smeli da pitate… 😀

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close