„Nisu igrice problem“ – Intervju sa majkom gejmera

Razmišljajući ko bi bio idealna osoba za prvi intervju, shvatila sam da bi to bila osoba koja mi je najbliža i koja je odgojila tri mlada gejmera – moja mama. Iako smo moja braća i ja sada stariji, zamolila sam je da se vrati unazad i razmišlja o periodu kada smo išli u osnovnu školu i da u skladu sa time odgovara na pitanja.

Kako je to imati dete gejmera?

Za roditelja koji ne razume ili ne voli da igra igrice, može da bude prilično frustrirajuće, jer ne znaš sa čime je to tvoje dete u kontaktu i koji uticaj to ima na njih. Ne umeš to da kontrolišeš, da proveriš, bojiš se nekih loših uticaja na dete.

Da li si bila zabrinuta kada su tvoja deca počela da igraju igre?

Ne mogu da kažem da sam bila zabrinuta. Nisam imala utisak da se to otelo kontroli jer nije igranje igrica bila jedina stvar koju deca rade. Roditelj čak i ako se ne razume u igrice, gleda, prati svoje dete i po drugim stvarima može da vidi ako igrice imaju neki negativan uticaj, tako da samo igranje igrica nije bilo nešto stresno.

Da li bi volela da tvoja deca drugačije provode svoje slobodno vreme?

Ne mogu da kažem da se sećam toga kao da su samo igrali igrice. Mislim da su imali i puno drugih kvalitetnih aktivnosti tako da nije to bilo nešto preterano. Pogotovo što sam od drugih roditelja čula da su deca bila mnogo više time okupirana – da ih ništa drugo nije zanimalo. Prosto kod moje dece toga nije bilo. Svašta ih je zanimalo i podržavala sam razne druge aktivnosti i interesovanja, tako da je to imalo neki svoj balans.

Da li misliš da je važno da budeš uključena u gejming tvoje dece (da znaš šta igraju, sa kime, šta im to znači…)?

Da. Mislim da je važno. Ja uopšte ne igram igrice, i to me uopšte ne zanima i ne privlači, ali sam gledala malo sa strane šta igraju i pokušavala da procenim šta je to dobro i nije dobro. Još jedna stvar koja mi je bila umirujuća je to što i moj muž igra igre koje su oni igrali, i videla sam da je to nešto oko čega se oni druže i komuniciraju. Bar jedno od nas dvoje zna i to radi, pa je to bilo okej.

Da li si nekad smatrala da igra nije za njih, i da li si u toj situaciji odreagovala?

Ja generalno ne volim ništa što se tiče nasilja, tako da igrice u kojima se nešto silno vidi krv koja ide na sve strane – sećam se neke igrice koja je imala nešto strašno, neku krv svuda po ekranu – to mi se učinilo apsolutno preterano, mada su deca okružena scenama nasilja svuda, tako da sa druge strane ih ne možeš ni zaštititi previše od toga, ali tu sam negodovala. Opet sa druge strane, podržavala sam svaki vid nekakve edukacije u kojoj oni uče o sigurnosti na internetu itd. Razne škole, kurseve… Mislim da je dobro što su tamo išli.

Da li znaš koje igre igraju tvoja deca?

Znam LoL (smeh). I ne znam kako se tačno zove ova što igraju sin i tata, ova strategija (U pitanju je igra Kozaks). Znam da igraju i da mi je zanimljivo to. Te dve znam kao glavne.

Da li te nekad brine to što ne znaš šta su igre koje deca igraju?

Brinulo bi me da sam primećivala neko zabrinjavajuće ponašanje dece nevezano od igara. Da su oni u svakodnevnom životu van igrica pokazivali neke devijacije koje bih ja povezala sa igricama. Ali pošto toga nije bilo, onda nekako sam to shvatala kao deo njihovog generacijskog miljea i nije me u tom smislu preterano brinulo. Nisam nikad uočila da ima neka loša komunikacija, agresivnost, nešto što bi roditelj mogao da poveže sa virtuelnim životom. Agresija je uglavnom ono što brine ljude. Mi smo u životu prošli kroz razne strašne periode agresivnosti u zemlji i oko nje, i onda mi je ta agresivnost kojom smo svi bili okruženi‚ stalno čovek ima potrebu da od toga zaštiti decu, dok su mala, a onda igrice to promovišu pa nam je previše toga. Opet, ne može samo cveće na sve strane da bude. No, više sam gledala kako deca generalno kao ličnosti se razvijaju, kako se uklapaju, kako rastu, kako sazrevaju i nisam videla neki negativan uticaj igrica, bar onih koje su oni igrali, ili način na koji su oni igrali.

Da su pokazivali te devijacije – na primer, da smo iskazivali agresivnost – da li bi ti prva pomisao otišla na igrice?

Ne, ne bih samo igrice optužila. Tu je jako veliki uticaj vršnjaka, druženja, škole u kojoj ima ili nema prave kontrole… Ne mislim da su tu igricce presudne, to je mnogo komplikovanija priča.

Šta misliš da roditelji gejmera treba da znaju? Neki savet?

U svemu treba imati balans. Ako je igranje igrica tako pojelo budno vreme deteta, onda bih se zabrinula, zato što mora da u životu ima vremena za druge stvari. Okej je da igra igrice, ali to ne može biti jedina aktivnost. Bez obzira na to što to može biti super edukativno ili super način da nađe prijatelje, opet to ne može biti jedina aktivnost. Igrica kao igrica nije problematična, ali ne sme da se stvori disbalans u odnosu na ono što su druge životne aktivnosti i potrebe. U tom smislu, vraćam se na ono na početku: sa detetom morate da imate kontakt i morate da učestvujete u njihovom životu – gejmerskom i ostalom. Ja sa mojom decom nikad nisam igrala igrice, ali sam gledala, pitala, naučila gomilu stvari od njih. Mene to ne zanima, ali prosto da vidim da to postoji kao jedan svet kog su oni deo. Da se sve to otelo kontroli po nekoj mojoj roditeljskoj proceni, mislim da bi već bilo kasno – onda nisu tu igrice problem, problem je nešto drugo.

Posebno hvala mami što je iskreno i otvoreno odgovarala na sva moja pitanja, i što me je pustila da istražujem svet gejminga tokom celog detinjstva, čak i ako ga nije sasvim razumela.

Pogledajte i druge tekstove o roditeljima, deci i gejmingu OVDE.

2 мишљења на “„Nisu igrice problem“ – Intervju sa majkom gejmera

  1. Dobrodošli gejmeri, na ovaj blog svet… 😀

    Свиђа ми се

  2. A,sta ako igrice postanu smisao zivota,i ako se sve obaveze ofrlje odrade,da bi se sedelo ,ako moze 24 casa za kompjuterom??Naravno,da mi,roditelji „smaramo“,ali samo trazimo da rasporedi svoje vreme,da se pripremi za prijemni na fakulet koji toliko zeli da upise!Pozdrav od zabrinutih roditelja,i svaki s avet bi nam d

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close